Jongeren en alcohol

 

Alcohol gebruik jeugd

Alcohol gebruik jeugd

In het basisonderwijs komt alcohol gebruik door jeugd nog nauwelijks voor. Weinig jongeren van de leeftijd 10 tot en met 12 op de basisschool zijn wel eens dronken of aangeschoten geweest.

 

Alcohol gebruik jeugd Lees verder

 

 

Vragen over alcohol

Vragen over alcohol

Heeft u vragen over alcohol? Wellicht dat onderstaande tips u verder kunnen helpen. In de cursus praten met uw kind komt u misschien ook antwoorden tegen op uw vragen over alcohol.


 

Vragen over alcohol Lees verder

 

 

 

Jongeren experimenteren met alcohol. Wat kunnen ouders van jongeren die willen praten met hun kind over het experimenteren met alcohol hiermee. Behalve tips willen zij met name informatie krijgen over jongeren en alcohol en vaardigheden leren hoe ze die tips over jongeren en alcohol kunnen toepassen.

 

Jongeren en alcohol gaat niet samen

Alcohol is schadelijk voor de ontwikkeling van jongeren. Toch beginnen veel jongeren al vroeg met het drinken van alcohol. Verbied alcohol bij jongeren onder de 18 jaar en geef als ouders zelf een goed voorbeeld door met mate te drinken.


 

Alcohol, jongeren, en regels

Het drinkgedrag van jongeren kun je beïnvloeden door duidelijke regels te stellen. Tussen de 12 en 14 jaar beginnen de meeste jongeren met het uitproberen van alcohol. Regels werken het beste als jongeren nog geen alcohol hebben gedronken.

Het is belangrijk dat u als ouder regels stelt en duidelijk uw mening geeft over alcohol gebruik. Stel voor jongeren en alcohol de regel: geen alcohol tot 18 jaar. Jongeren starten daardoor later met hun eerste drankje.

Het stellen van regels motiveert jongeren om het drinken van alcohol de eerste keer uit te stellen. Ook kunnen jongeren deze regels noemen als anderen hen proberen over te halen om alcohol te gaan drinken.

 

Geen uitzonderingen voor jongeren en alcohol

Maak geen uitzondering voor jongeren en alcohol omdat er een feestje of een speciale gelegenheid is. Probeer duidelijk en consequent te zijn: er wordt niet gerookt, geen alcohol gedronken en niet geblowd.

 

 

Jongeren en alcohol en de risico’s

 

 RISICO’S VAN HET DRINKEN VAN ALCOHOL DOOR JONGEREN

 

Op korte termijn:
  • Alcohol werkt ontremmend bij en verdovend bij jongeren: meer kans op agressie, ongelukken en onveilige seks
  • Veel alcohol drinken in korte tijd leidt soms tot een black-out
  • Jongeren kunnen in coma raken (alcohol vergiftiging) als ze in korte tijd teveel alcohol drinken
Op lange termijn:
  • Slechtere schoolprestaties of zelfs schooluitval door teveel alcohol
  • Meer kans op verslaving
  • Verstoring van de ontwikkeling van de hersenen door alcohol
  • Verstoring van de hormoonhuishouding door alcohol
  • Ernstige schade aan lever, hart en maag
  • Jongeren en alcohol kan voor sociale problemen zorgen. Ontremd gedrag tegenover partner, vrienden of collega's kan leiden tot irritaties en ruzies.
  • Alcohol gebruik verhindert een gezonde slaap. De verwerkingsprocessen die zich afspelen in hersenen functioneren slechter.

 

Jongeren en alcohol en de wet

Vanaf 1 januari 2014 is er een nieuwe wet en mag er alleen alcohol worden verkocht aan jongeren vanaf 18 jaar. Dit geldt voor alle soorten alcohol: sterke drank, maar ook voor bijvoorbeeld bier, wijn of mixdrankjes. Er verandert nog meer. Jongeren onder de 18 mogen geen alcohol bij zich hebben in openbare ruimtes (op straat, in parken, op evenementen enzovoort). Als ze toch alcohol bij zich hebben, riskeren ze een boete.

 

 

 

Cursus praten met uw kind

Mariska en Rob Peters en hun buurvrouw Desiree vinden de opvoeding van hun puberkinderen lastig. Zouden ze net als andere jongeren ook alcohol drinken? Meer weten over jongeren en alcohol? Doe dan de cursus. In 6 lessen via het internet, zie je in korte films hoe de familie Peters en hun buurvrouw het aanpakken. Zo leer je hoe je over roken, alcohol drinken en blowen kunt praten met je kind.Jongeren en alcohol
Jongeren en alcohol